Waarom HTTPS in plaats van http?

http, https, veilige websites, waarom

Waarom https? HTTP is het standaard protocol van een website; zo begint een URL vaak met ‘http://’. HTTPS is een andere, beveiligde, manier om data te versturen. De extra ‘S’ staat voor Secured. Informatie wordt namelijk versleuteld zodat alleen de verstuurder en ontvanger de informatie kunnen lezen (en geen derde partijen die kwaad willen).

Wat is https

HTTPS website zijn te herkennen aan het groene hangslot in de adresbalk van de webbrowser, zie hieronder (rode cirkel is zonder HTTPS, groen hangslot betekend een veilige website.

veilige website, https, http, Waarom https?

Historisch veel gebruikt voor online transacties en privacygevoelige informatie maar nu wordt het met de dag belangrijker dat alle websites op het internet overstappen naar een beveiligde verbinding.

Wat gebeurt er als je geen certificaat afneemt

Het is volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) verplicht om het verzenden van persoonlijke informatie via internet te beveiligen. Als jouw website geen SSL-certificaat gebruikt, dan worden alle gegevens die je websitebezoeker achterlaat onbeveiligd over het internet verstuurd. Als gevolg van het onderscheppen van deze data, kan bijvoorbeeld identiteitsdiefstal plaatsvinden. Daarom dient wettelijk gezien je site te voldoen aan de gestelde veiligheidseisen.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) had geadviseerd gebruik te maken van SSL-certificaten. Zij zien er daarom op toe dat deze wet wordt nageleefd. Boetes bij het niet naleven van de regels kunnen oplopen tot wel € 4.500,-. Afgezien van deze boete loop je bij nalatigheid tevens het risico dat je aansprakelijk gesteld kunt worden voor de geleden schade.

 

Waarom is HTTPS zo belangrijk?

Een van de grote voordelen van HTTPS is dat bezoekers aan uw website worden beschermd tegen derde partijen die ‘meeluisteren’. Stel een bezoeker op uw website zit op een onbeveiligde Wi-Fi verbinding; zonder een SSL certificaat kan ongecodeerde informatie ergens in het netwerk worden onderbroken, gevangen en verzameld. HTTP is onveilig.

HTTPS beschermd niet alleen de data van uw bezoekers (zoals emailadressen en wachtwoorden) maar zorgt er ook voor dat de gebruiker echt verbinding maakt met de juiste site en niet een nep-website.
Hoger in Google met HTTPS

Ook Google wil graag dat alle websites worden beveiligd en beloont daarom beveiligde websites met een hogere positie in Google. Uit diverse tests blijkt dat dit voordeel minimaal is maar de verwachting is dat dit in de toekomst zwaarder meeweegt.

Is het echt nodig?

Niet voor elke website is een SSL-certificaat meteen nodig. Op dit moment is het zeer verstandig om er één aan te schaffen als je een website hebt waar mensen vertrouwelijke informatie moeten achterlaten zoals een webshop, maar ook als je een inschrijfformulier hebt voor een nieuwsbrief of contactformulier. Hiermee zul je ook het vertrouwen van gebruikers en potentiële klanten winnen.

Lees meer (Google Online Security) >>

Blinck Media & Webdesign Buro

Okkenbroekerveldweg 5
7435 PM  Okkenbroek
Tel: +31(0)6 2255 7771
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social